Houtbouw

"Hout is een van de meest veelzijdige bouwmaterialen..."


Daan Bolier - Architect

Houtbouw...


Bouwen met hout heeft een lange geschiedenis. Dat is niet voor niets: hout is een van de meest veelzijdige materialen. Het is eenvoudig te bewerken en bovendien hernieuwbaar (nagroeibaar). Door hout te gebruiken uit duurzaam beheerde bossen en gebouwen te bouwen die langer meegaan dan dat het hout nodig had om te groeien is het een goede basis voor circulair bouwen en CO2 neutraal bouwen.  


De eigenschappen van hout kunnen bovendien bijdragen aan de gezondheid van het binnenklimaat. Hout heeft bijvoorbeeld de eigenschap om vocht op te nemen en af te staan. Een houten gebouw is daardoor vochtregulerend waardoor te droge of te vochtige binnenlucht kan worden voorkomen. 


Hout kan o.a. toegepast worden als gevelbekleding, isolatie, draagconstructie en binnenafwerking.

 

Houtskeletbouw
Dit is een lichte bouwmethode en daardoor erg geschikt voor dakopbouwen. Doordat de isolatie tussen een dragende stijl-en regelwerk geplaastst wordt is het een compacte bouwmethode.

De wanden kunnen zowel ter plekken gemaakt worden als geprefabriceerd in een timmerfabriek. Dit laatste zorgt voor een kortere bouwtijd op de bouwplaatst.


CLT/ kruishout / massiefhout

Bij deze methode worden massief houten panelen verkregen door houten delen kruislings op elkaar te plaatsen. Omdat de nerven in verschillende richting worden geplaatst ontstaan vormvaste elementen. De delen worden onderling vermlijmd (cross laminated timber) of lijmloos verbonden met houten pennen. De elementen worden in een timmerfabriek vervaardigd waarbij tevens de nodige sparingen voor elektra of leidingwerk wordt aangebracht. De massief houten wanden en vloeren worden als bouwpakket naar de bouwplaats gebracht en daar in elkaar gezet. Daarna wordt aan de buitenzijde isolatie en gevelafwerking aangebracht. De wanden kunnen eventueel ook aan de binnenzijde afwerkt worden maar dat hoeft niet. 

veelzijdige houttoepassingen
Houten gevelbekleding, thermisch gemodificeerd vuren
Houtskeletbouwelementen klaar voor transport


V Dampopen

V Vochtregulerend

V Warmteaccumulerend