Energiezuinig
Principes

"Door de principes van het passieve bouwen toe te passen kan de hoeveelheid installaties beperkt worden..."


Daan Bolier - Architect

Energiezuinig...


In de transitie naar CO2 neutrale energiebronnen is een energiezuinige woning een eerste stap om de vraag naar energie te beperken. Door zelf de nodige energie duurzaam op te wekken is het mogelijk een volledig energieneutrale woning te realiseren. Hierdoor ben je niet langer afhankelijk van een energiemaatschappij en bijbehorende (stijgende) energiekosten. Dit kan als snel financieel interessant zijn.


Voor een betaalbare energieneutrale woning is een integraal ontwerpproces essentieel. Hierin worden alle aspecten in vroeg stadium meegenomen bij het maken van ontwerpbeslissingen. Bouwfysica speelt hierin bijvoorbeeld een belangrijke rol. Door de principes van het passieve bouwen toe te passen kan de hoeveelheid technische installaties sterk beperkt worden:


  • compact bouwen
  • zongeori├źnteerd bouwen
  • zonering van functies
  • vaste overstekken en/of buitenzonwering
  • nachtventilatie (passieve koeling in de zomer)
  • ...


Daarnaast is goed isoleren en luchtdicht bouwen erg belangrijk.


Duurzame energie produceren in de woning kan bijvoorbeeld door een warmtepomp in combinatie met fotovoltaïsche panelen toe te passen. Door regenwater op te vangen en te gebruiken voor bijvoorbeeld het spoelen van het toilet en besproeien van de tuin kan veel drinkwater bespaard worden.


Wilt u graag energieneutraal of zelfvoorzienend wonen? Ik denk graag met u mee.