buitenlesplek

Het ontwerp is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant

Buitenlesplek 'KrachtigBuiten' 


Het schoolplein is niet langer alleen een plek om te spelen maar wordt ook een prettige plek om te leren, samen te werken en de natuur te ontdekken. Het biedt beschutting en maakt het voor een leerkracht nog gemakkelijker om buiten les te geven.


Samen met Groencoach Petra Wevers van KrachtigBuiten werd een ontwerp gemaakt om het geven van buitenlessen aantrekkelijker te maken. Het ontwerp bestaat uit bladvormige overkappingsconstructies die als elementen in een cirkel aan elkaar geschakeld kunnen worden.

 

Door de keuzevrijheid van schakeling en de daken ontstaan beschutte, overdekte plekken waar educatieve functies kunnen plaatsvinden. Ook ontstaan er één of meerdere centrale buitenruimtes. Op deze manier kan de afmeting van lesplek worden afgestemd op de behoeftes, financiële mogelijkheden en beschikbare ruimte van de betreffende school.

 

De variant zoals hier getoond biedt zitplaatsen aan 20 leerlingen en is voorzien van keukenblok met wastafel en elektra. De daken zijn voorzien van vegetatie en zorgen voor beschutting tegen zon en regen. De houten constructie kan als bouwpakket worden geleverd en is eenvoudig in elkaar te zetten. Tussen de houten kolommen kan een educatiebord worden gehangen. Dit bord is tweezijdig en kan verschillende invullingen krijgen, zoals een schoolbord, educatieplaat, zoekkaart, magneetbord. De ruimte tussen de borden kan gebruikt worden voor het creëren van verschillende zitplekken met verplaatsbare (houten) blokken. De toegepaste materialen zijn zoveel mogelijk circulair en/of hernieuwbaar (biobased). De zitbanken kunnen samen met leerlingen gemaakt worden van gebruikte pleintegels.


Deze buitenlesplek sluit aan bij de uitgangspunten van het Schoolplein van de Toekomst waarbij vergroening en voedsel-, natuur- en watereducatie centraal staan.


De eerste lesplek wordt binnenkort gerealiseerd bij de Wethouder Van Eupenschool in Eindhoven. Zij wonnen de prijsvraag die IVN organiseerde in opdracht van de provincie Noord-Brabant.

Ben je benieuwd naar de mogelijheden voor jouw school? Neem contact op met Petra Wevers van KrachtigBuiten.

concept
KB_02
KB_01